Artikkel
Legg igjen en kommentar

Gjesteblogger: Ingrid Straum

Denne måneden er det er Ingrid, som er matallergiker, som gir oss tips og råd, samt forteller litt om sin hverdag.

Ingrid er min venninne igjennom mange år og har på sett og vis blitt mitt leksikon for allergener. Hun har også lært meg løsninger for å unngå kjedelige situasjoner. Men Ingrid er så mye mer en en matallergiker, hun er en sterk kvinne som blant annet driver ege selskap. Hun er full og pågangsmot og en reser på å finne løsninger.

Ingrids ord om seg selv:
IngridJeg er en 28 år gammel dame fra byen midt i Norge, nemlig Mosjøen.

Jeg har vokst opp med kraftig matallergi, og har det fortsatt. På 80-tallet, da jeg var barn, fikk mine foreldre høre fra legene at et mest naturlig kosthold med kjøtt fra vilt ville være ideelt for meg, da det var lite allergener i for eksempel elg. Dermed spiste jeg det veldig ofte. Jeg var allergisk mot melkeprodukter da jeg var liten, da ble det anbefalt å servere meg geitemelk. Heldigvis har mye skjedd på disse årene. Det har blant annet kommet andre produkter som erstatning for melk, som for eksempel soyaprodukter og laktosereduserte produkter.

Jeg er allergisk mot egg, nøtter, hvete, alt av sjømat, råe epler, råe pærer og rå tomat. Da jeg er allergisk mot så mye er det nok naturlig at jeg er opptatt av å få i meg de næringsstoffene jeg må ha på en trygg måte. Ettersom årene har gått er jeg kanskje blitt flinkere til å lage mat fra bunnen av. Er veldig glad i mat, glad i å lage mat, samt veldig glad i å se i kokebøker for å se om det er noe jeg kan kaste meg ut i å lage.

I det daglige møter jeg ofte på utfordringer når mennesker jeg omgås lager mat som de mener jeg skal tåle, men som for eksempel inneholder kakao. Da må jeg begynne å forklare at jeg kan ikke spise det selv om det er uten egg og skal være uten nøtter. Da kakao har sporstoffer som ”lurer” kroppen til å tro at nå får den nøtter og setter i gang alarmsystemet og jeg blir syk.

Det samme gjelder hvis jeg i lunsjen på jobben skal ut å spise. Da forklarer jeg ofte hva jeg ikke kan ha i nærheten av min mat, men opplever dessverre ofte at de bare fjerner det jeg ikke tåler fra fatet da maten ofte er ferdiglagd. Dermed er det frø, saft og lignende fra det jeg ikke tåler på resten av maten og jeg blir syk. Jeg håper at allergi blir tatt seriøst en dag. Om ikke minst på en kafé, slik at jeg trygt kan spise maten og det jeg ikke tåler ikke er på min tallerken.

Senere denne uka deler hun noen herlige kjeks.

Foto er tatt av Ingrid Straum, hun er månedens gjesteblogger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s