Artikkel, Tips & råd, Tips&Råd, Uncategorized
Legg igjen en kommentar

Syv år med allergivennlig mat

For syv år siden var vårt første barn ca et halvt år og livet uten egg var godt i gang, siden da har vi fått to barn til – nummer tre kom til ganske nylig; og vi har blitt melkefrie også – ikke som valg, men som nødvendighet.

140427_kanelsnurrer002Det betyr at de fleste oppskrifter du finner i «arkivet» kan lages melkefrie, da blir de gjerne veganske og. I skrivende stund står mørke sjokoladecupcakes i ovnen og nå er de altså uten både egg og melk, tyrkisk yoghurt er erstattet med kogurt fra Kolonihagen, mens melk er erstattet med soyamelk og smør med smøremyk rapskokos fra Berit Nordstrand. De siste årene er det kommet en rekke produkter som gjør det enklere å leve uten melk.

Det har vært få oppskrifter de siste årene, men jeg har flere på lur, jeg «skal bare» en del først, som å få tatt bilder av det jeg syns kan deles. For prosessen er prøve, prøve mer, finne en kombinasjon man er fornøyd med, bake/lage det samme flere ganger, ta bilder, så poste. Det betyr at det tar en del tid fra idé til oppskriften er postet.

Har du lagt merke til at jeg bortimot aldri har postet varmmat, vel, det er fordi det har vi ikke tålmodighet til i dette hjemmet. Mat skal lages for å spises, og er det varmmat kan vi da ikke dille med å ta bilder av det.
Denne prosessen med å leve melkefritt betyr også at vi lager nesten alt av sauser selv, grønnsaksskrell (og eventuelt avskjær av kjøtt eller bein) blir kraft for så å bli saus seinere. Vi fryser ned kraft i «porsjonspakker» som kan brukes til sauser eller gryter. Kraft + fløteerstatning + jevner blir altså saus som er uten gluten, egg og melk. Først og fremst blir det veldig godt, og skrell som ville blitt søppel blir smakfull kraft.

Jeg håper å blåse litt mer liv i matbloggen fremover og dele flere oppskrifter med dere!

Legg igjen en kommentar